Ayuntamiento de la Puebla de Arenoso

Història del poble

El Municipi de Puebla de Arenoso pertany a la comarca de l'Alt Millars en la província de Castelló. El poble dista 77 km de Castelló, 110 km de València i 70 Km de Terol.
El seu terme limita al nord amb Cortes de Arenoso, al nord-oest es converteix en límit amb la província de Teurel en les poblacions de Fuentes de Rubielos, Olba i San Agustín; a l'aquest limita amb Montanejos i al sud amb Fuente la Reina i Montán.
La seva població (211 habitants) es reparteix entre els nuclis: Puebla de Arenoso, Los Calpes, La Monzona i Los Cantos.

Foto

La història de Puebla de Arenoso i les masies del terme van tenir el seu origen en el castell de la Viñaza, més tard cridat castell d'Arenós. Allí va ser on va prosperar l'establiment dels pobladors àrabs; encara que no van ser ells els primers a viure en aquestes terres, sinó el poble Íber, com ho testimonien algunes restes de ceràmica.
En la primera meitat del segle XIII, Jaime I el Conquistador va desallotjar als àrabs del castell. Una vegada expulsats, vindrien els repobladors: cristians procedents d'Aragó, principalment. En l'any 1271 es va atorgar carta-pobla a favor de 10 pobladors per a Puebla de Arenoso, encara que també es parla d'una carta-pobla en 1317, quan en el castell d'Arenós no reunia les condicions per a habilitar una vila, pel que es van traslladar a un lloc més pla, l'actual poble.
Fins a començaments del segle XX va ser una pròspera població, arribant a arribar a els 2.000 habitants. Es dedicaven a l'agricultura de secà i de regadiu- i al pastoratge, principalment; però també als oficis artesans o al comerç o la tracta de bestiar. Com punts altres pobles en el nostre país durant aquest segle en successives onades d'emigració es va anar despoblant.
Actualment, Puebla de Arenoso afronta la realitat rural del segle XXI, com altres pobles de l'interior castellonenc...

Imatges: 
vista.jpg
castillo2.jpg
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal